12月底即将迎来2022年研究生考试,大家准备好了吗?今天小编为大家带来2020年考研英语二真题及答案,一起来看看吧。

2020年研究生入学统一考试试题(英语二)

Section I Use of English

Directions:

Read the following text. Choose the best word (s) for each numbered blank and mark A, B, C or D on the ANSWER SHEET. (10 points)

Being a good parent is, of course, what every parent would like to be. But defining what it means to be a good parent is undoubtedly very __1__, particularly since children respond differently to the same style of parenting. A calm, rule-following child might respond better to a different sort of parenting than, __2__, a younger sibling.

__3__, there’s another sort of parent that’s a bit easier to __4__: a patient parent. Children of every age benefit from patient parenting. Still, __5__ every parent would like to be patient, this is no easy __6__. Sometimes parents get exhausted and frustrated and are unable to maintain a __7__ and composed style with their kids. I understand this.

You’re only human, and sometimes your kids can __8__ you just a little too far. And then the __9__ happens: You lose your patience and either scream at your kids or say something that was a bit too __10__ and does nobody any good. You wish that you could __11__ the clock and start over. We’ve all been there.

__12__, even though it’s common, it’s important to keep in mind that in a single moment of fatigue, you can say something to your child that you may __13__ for a long time. This may not only do damage to your relationship with your child but also __14__ your child’s self-esteem.

If you consistently lose your __15__ with your kids, then you are inadvertently modeling a lack of emotional control for your kids. We are all becoming increasingly aware of the __16__ of modeling tolerance and patience for the younger generation. This is a skill that will help them all throughout life. In fact, the ability to emotionally regulate or maintain emotional control when __17__ by stress is one of the most important of all life’s skills.

Certainly, it’s incredibly __18__ to maintain patience at all times with your children. A more practical goal is to try, to the best of your ability, to be as tolerant and composed as you can when faced with __19__ situations involving your children. I can promise you this: As a result of working toward this goal, you and your children will benefit and __20__ from stressful moments feeling better physically and emotionally.

1. A tedious B pleasant C instructive D tricky

2. A in addition B for example C at once D by accident

3. A fortunately B occasionally C accordingly D eventually

4. A amuse B assist C describe D train

5. A while B because C unless D once

6. A answer B task C choice D access

7. A tolerant B formal C rigid D critical

8. A move B drag C push D send

9. A mysterious B illogical C suspicious D inevitable

10. A boring B naive C harsh D vague

11. A turn back B take apart C set aside D cover up

12. A overall B instead C however D otherwise

13. A like B miss C believe D regret

14. A raise B affect C justify D reflect

15. A time B bond C race D cool

16. A nature B secret C importance D context

17. A cheated B defeated C confused D confronted

18. A terrible B hard C strange D wrong

19. A trying B changing C exciting D surprising

20. A hide B emerge C withdraw D escape

今年完形填空的难度系数很小,基本无生词,长难句也很少。讲的是家长对孩子要有耐心,属于比较生活的话题。下面我们一起来看一下答案及解析。

1.【答案】D tricky

【解析】此处考察词义辨析+上下文语境。文章首段首句为主题句:每位父母都想成为好的父母。空格句开头为but,句意上出现了转折,“但是如何定义好的父母是个难题”,since后给出了原因,“因为不同的孩子对待同样的养育方式反应也是不同的”。tricky意为“棘手的,困难的”,符合句意。

2.【答案】B for example

【解析】此处考察上下文逻辑关系。前面说了不同的孩子对待同样的养育方式反应也是不同的,此句为例证,如果换一种养育方式,一个冷静而听话的孩子可能会比他的弟弟或妹妹反应更好些。所以用表示举例分析的for example最合适,其他选项另外、偶尔、意外地都不合适。

3.【答案】A Fortunately

【解析】此处考察副词词义辨析+上下文语境。空格所在句指出:还有一类父母描述起来会容易一些,这类就是非常耐心的父母。第一段告诉我们如何定义怎样才是好的父母是个难题,这里在上下文文义上是个转折,幸运地是/还好,有一类父母比较容易定义,并且各个年龄段的孩子都可以从他们的养育方式中获益。故选Fortunately,其他选项偶尔,对应地,最终地都不合适。

4.【答案】C describe

【解析】 此处考察动词词义辨析+上下文语境。第一段告诉我们如何定义怎样才是好的父母是个难题,第二段出现转折说但是有一类父母很好描述/定义,describe与define相呼应,故选C符合句意。

5.【答案】A while

【解析】此处考察上下文逻辑关系。空格所在句指出:虽然每位父母都想成为耐心的父母,但这并不容易。逗号前后为转折关系,四个选项中while表转折,选A符合句意。

6.【答案】B task

【解析】此处考察名词词义辨析。虽然每位父母都想成为耐心的父母,但这不是个容易的差事/任务。task意为任务,其余选项答案,选择,途径/权限都不合适,故选B符合句意。

7.【答案】A tolerant

【解析】此处考察形容词词义辨析。空格所在句指出有时父母会很累很沮丧,这时候对待孩子就很难沉着冷静(composed)和包容。tolerant意为包容的,故选A符合句意。

8.【答案】C push

【解析】此处考察动词词义辨析+上下文语境。你也不是圣人/你也只是普通人,而且有时候孩子会把你逼的很紧。push为催促/紧逼,此处move(移动,使感动),drag(拖拽),send(发送)均不符合句意,故选C。

9.【答案】D inevitable

【解析】此处考察形容词词意辨析+上下文语境。空格前一句指出:有时候孩子会把你逼的很紧。空格后一句指出你会失去耐心,对孩子大吼大叫。那么这是孩子把你逼的很紧的必然结果,inevitable 为无法避免的/必然的,故选D符合句意。

10.【答案】C harsh

【解析】此处考察词义辨析+上下文语境。空格句句意:你会失去耐心并对孩子大吼大叫,而且有时候会说一些很伤人/刻薄的话,对每个人都没好处。根据上下文,something 后面的形容词一定是贬义的,harsh为刺耳的/严格的,故选C。

11.【答案】A turn back

【解析】此处考察动词搭配+上下文语境。空格句句意:你会希望时间倒流,一切重新再来。turn back为(使)往回走,take apart 为拆开/拆解,set aside为把....放一旁/不理会,cover up为盖起来,均不符合句意,故选A。

12.【答案】C however

【解析】此处考察上下文逻辑关系。空格句指出:然而,即使是这是很普遍的现象,我们还是要牢记,哪怕只是一点点的疲惫,都会让你对孩子说一些你会后悔很久的话。上一段描述了一般情况下父母是如何对孩子失去耐心,并且这很普遍(We've all been there/it's common),空格句对比上一段发生了转折,故选C。

13.【答案】D regret

【解析】此处考察动词词义辨析+上下文语境。上一段描述了父母如何对孩子失去耐心,然后又希望时间倒流一切重新再来,那么疲惫时对孩子说的话一定是会让你后悔(regret)的,其他选项喜欢,错过,相信均不符合上下文,故选D。

14.【答案】B affect

【解析】考察动宾搭配。结合原文语境,“这也许不仅会伤害你和孩子之间的关系,而且会...你的孩子的自尊”所以这里填上一个动词接后面的宾语自尊心,所以答案只能是affect,“影响自尊心”。而raise提高,养育;justify证明合理性;reflect影响,均不能合理搭配。

15.【答案】D cool

【解析】本题考察动宾搭配,也是主题复现,cool有“冷静之意。“如果你总是对你的孩子失去...,”本文一直在探讨的主题就是对孩子要有耐心,因此符合题意的只能是cool, 而time时间,bond结合,纽带,race比赛,种族都不符合这里的语境。

16.【答案】C importance

【解析】本题考察名词的修饰关系,A of B的结构中填名词A,主要参照后面of结构对它的修饰作用。Of结构在这里表示“建立对孩子宽容和耐心的...”联系前面说”我们越来越重视...”因此符合题意的应该是importance“重要性”nature,自然、天性;secret秘密,context环境。

17.【答案】D confronted

【解析】本题考查动宾搭配,根据本题语境,“事实上,在....压力时情绪调节或维持情绪控制的能力是所有生活技能中最重要的一项”,压力前面应该搭配“面对”故选择confronted其他的cheated欺骗,defeated打败,confused困惑均不符合。

18.【答案】B hard

【解析】此处考察表语形容词。主要参照跟前面的incredible加起来表示“不可避免的...一直对孩子保持耐心”可以先看选项terrible糟糕的,strange奇怪的,wrong错误的,这三个都不能放在此处形成合理搭配,所以hard更合适。

19.【答案】A trying

【解析】本题考察修饰关系。根据原文语境“一个更实际的目标是去尝试,尽你最大的能力,当你面对涉及孩子的...情况时,尽可能地宽容和冷静” 需要父母宽容和冷静的应该是不太好的情况,答案trying做形容词表示“令人厌烦的”最合适。changing变化,exciting激动人心的surprising令人惊讶的,均不能体现这里的含义。

20.【答案】B emerge

【解析】考察动宾搭配,这里的句义是“朝着这个目标努力的结果是,你和你的孩子将受益并从很有压力的这些时候...,在身体和情感上感觉更好”。只有“浮现,出现”最符合,所以选择emerge, 而hide隐藏,withdraw撤退,escape逃避均为负面含义,故不符合。

Section Ⅱ Reading Comprehension

Part A

Directions:

Read the following four texts. Answer the questions below each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on the ANSWER SHEET. (40 points)

Text 1

Rats and other animals need to be highly at tuned to social signals from others so that can identify friends to cooperate with and enemies to avoid. To find out if this extends to non-living beings, Loleh Quinn at the University of California, San Diego, and her colleagues tested whether rats can detect social signals form robotic rats.

They housed eight adult rats with two types of robotic rat- one social and one asocial一for 5 our days. The robots rats were quite minimalist, resembling a chunkier version of a computer mouse with wheels-to move around and colorful markings.

During the experiment, the social robot rat followed the living rats around, played with the same toys, and opened caged doors to let trapped rats escape. Meanwhile, the asocial robot simply moved forwards and backwards and side to side

Next, the researchers trapped the robots in cages and gave the rats the opportunity to release them by pressing a lever.

Across 18 trials each, the living rats were 52 percent more likely on average to set the social robot free than the asocial one. This suggests that the rats perceived the social robot as a genuine social being. They may have bonded more with the social robot because it displayed behaviours like communal exploring and playing. This could lead to the rats better remembering having freed it earlier, and wanting the robot to return the favour when they get trapped, says Quinn.

The readiness of the rats to befriend the social robot was surprising given its minimal design. The robot was the same size as a regular rat but resembled a simple plastic box on wheels.“We' d assumed we' d have to give it a moving head and tail, facial features, and put a scene on it to make it smell like a real rat, but that wasn’t necessary, ”says Janet Wiles at the University of Queensland in Australia, who helped with the research.

The finding shows how sensitive rats are to social cues, even when they come from basic robots. Similarly, children tend to treat robots as if they are fellow beings, even when they display only simple social signals.“ We humans seem to be fascinated by robots, and it turns out other animals are too,”says Wiles.

21. Quin and her colleagues conducted a test to see if rats can________

[A] pickup social signals from non-living rats

[B] distinguish a friendly rat from a hostile one

[C] attain sociable traits through special training

[D] send out warning messages to their fellow

22. What did the social robot do during the experiment?

[A] It followed the social robot.

[B]It played with some toys.

[C] It set the trapped rats free.

[D]It moved around alone.

23. According to Quinn, the rats released the social robot because they________

[A] tried to practice a means of escape

[B] expected it to do the same in return

[C] wanted to display their intelligence

[D]considered that an interesting game

24. James Wiles notes that rats________

[A]can remember other rat's facial features

[B] differentiate smells better than sizes

[C] respond more to cations than to looks

[D]can be scared by a plastic box on wheels

25. It can be learned from the text that rats________

[A]appear to be adaptable to new surroundings

[B] are more socially active than other animals

C] behave differently from children in socializing

[D]are more sensitive to social cues than expected

21. 【答案】A pick up social signals from non-living rats

解析:本题目为细节题,考察具体细节。根据题干关键词Quinn and her colleagues和a test定位到第一段第二句。To find out if this extends to non-living beings, Loleh Quinn at the University of California, San Diego, and her colleagues tested whether rats can detect social signals from robotic rats. 为了查明这是否延伸到了非生物,Quinn和她的同事测试了老鼠能否从机器老鼠身上探测到社会信号。正确答案A是原文的同义替换。选项B的distinguish a friendly rat from a hostile one区分友好的老鼠和敌对的老鼠,并未提及,是常识性干扰。选项C的attain sociable traits through special training通过特殊训练获得社交品质,原文并未提及,属于无中生有。选项D的send out warning messages to their fellow向它们的同伴发出警告信息,原文并未提及,属于无中生有。

22.【答案】D It moved around alone.

解析:本题目为细节题,考察具体细节。根据题干关键词the asocial robot和experiment定位到第三段最后一句Meanwhile, the asocial robot simply moved forwards and backwards and side to side.同时,不具有社交能力的机器人只能进行简单的前后左右移动。正确答案D It moved around alone.是原文的同义替换。选项A的It followed the social robot.它跟随具备社交能力的老鼠,与原文the social robot rat followed the living rats around不符,原文说的是具备社交能力的老鼠跟随真老鼠,属于张冠李戴。选项B的It played with some toys.它玩一些玩具,与原文不符,原文中说的是具备社交能力的老鼠玩同样的玩具,属于张冠李戴。选项C的It set the trapped rats free.它释放了被困的老鼠也与原文内容不符,原文说的同样是具备社交能力的老鼠,而题干问的是不具备社交能力的老鼠在实验中做了什么,属于张冠李戴。

23.【答案】B expected it to do the same in return

解析:本题目为细节题,考察具体细节。根据题干关键词Quinn和the rats released the social robots往下定位到第四五段,第五段最后一句This could lead to the rats better remembering having freed it earlier, and wanting the robot to return the favour when they get trapped, says Quinn. Quinn说:这可能会让老鼠更好地记住早些时候已经释放了机器人,并希望机器人在它们被困住时能回报它们的恩惠。正确答案B expected it to do the same in return是原文的同义替换。干扰项A的 tried to practice a means of escape试图尝试一种逃跑的方法,原文并未提及,属于无中生有。选项C的 wanted to display their intelligence想要展示它们的智慧,文中并未提到,属于无中生有。选项D的considered that an interesting game觉得是个有趣的游戏在原文当中也没有体现,属于无中生有。

24.【答案】C respond more to actions than to looks

解析:本题目为细节题,考察具体细节。根据题干关键词James Wiles定位到第六七段,尾段尾句We humans seem to be fascinated by robots, and it turns out other animals are too, says Wiles. Wiles说:“我们人类似乎对机器人很着迷,事实证明其他动物也很着迷。”再结合尾段前面部分的阐述,会发现正确答案C respond more to actions than to looks对行动的反应多于对外表的反应,是原文的类似表达。干扰项A的can remember other rat's facial features能够记住其他老鼠的面部特征,与原文内容不符,原文第六段说的是假设赋予机器老鼠面部特征,那都不重要,属于偷换概念。选项B的differentiate smells better than sizes与体型大小相比,能够更好地区分气味,原文中只提到赋予机器老鼠真老鼠的气味,与原文不符,属于偷换概念。选项D的can be scared by a plastic box on wheels会被装有轮子的塑料盒子吓坏,文中机器老鼠只是装有轮子的塑料盒子,还是属于偷换概念。

25.【答案】D are more sensitive to social cues than expected

解析:本题目为推断题,考察基于全文主旨进行推断。题干并没有具体关键词,因此需要通过选项回到文中逐一对应。正确答案D are more sensitive to social cues than expected对社交线索比预期更敏感,与原文尾段首句The finding shows how sensitive rats are to social cues, even when they come from basic robots.(这一发现显示了老鼠对社交暗示的敏感程度,即使是来自基本机器老鼠的社交暗示)属于类似表达。选项A的appear to be adaptable to new surroundings似乎能适应新环境,在文中并未提及,属于无中生有。选项B的are more socially active than other animals比其他动物更活跃,文中只提到其他动物也一样会对机器人着迷,属于偷换概念。干扰项C的behave differently from children in socializing在社交活动中表现得与孩子不同,与原文内容相反,原文内容指的是孩子们倾向于把机器人当作人来对待,即使他们只显示简单的社会信号。这一点与老鼠是一样的,属于正反混淆。

Text 2

It is true that CEO pay has gone up-top ones may make 300 times the pay of typical workers on average, and since the mid-1970s CEO pay for large publicly traded American corporations has, by varying estimates, gone up by about 500% The typical CEO of a top American corporation now makes about S18.9 million a year.

The best model for understanding the growth of CEO pay is that of limited CEO talent in a world where business opportunities for the top firms are growing rapidly. The efforts of America's highest-earning 1% have been one of the more dynamic elements of the global economy. It's not popular to say, but one reason their pay has gone up so much is that CEOs really have upped their game relative to many other workers in the U.S. economy.

Today's CEO, at least for major American firms, must have many mere skills than simply being able to“run the company" CEOs must have a good sense of financial markets and maybe even how the company should trade in them. They also need better public relations skills than their predecessors, as the costs of even a minor slipup can be significant. Then there' s the fact that large American companies are much more globalized than ever before,with supply chains spread across a larger number of countries. To lead in that system requires knowledge that is farly mind-boggling plus, virtually all major American companies are beyond this major CEOs still have to do all the day-to-day work they have always done.

The common idea that high CEO pay is mainly about ripping people off doesn't explain history very well. By most measures, corporate governmance has become a lot tighter and more rigorous since the 1970s. Yet it is principally during this period of stronger govemnance that CEO pay has been high and rising. That suggests it is in the broader corporate interest to recruit top candidates for increasingly tough jobs.”

Furthermore, the highest CEO salaries are paid to outside candidates, not to the cozy insider picks, another sign that high CEO pay is not some kind of depredation at the expense of the rest of the company. And the stock market reacts positively when companies tie CEO pay to, say, stock prices, a sign that those practices build up corporate value not just for the CEO.

26. Which of the following has contributed to CEO pay rise?

[A] The growth in the number of corporations

[B] The general pay rise with a better economy

[C] Increased business opportunities for top firms

[D] Close cooperation among leading economies

27. Compared with their predecessors, today's CEOs are required to______

[A] foster a stronger sense of teamwork

[B] finance more research and development

[C] establish closer ties with tech companies

[D] operate more globalized companies

28. CEO pay has been rising since the 1970s despite______

[A] continual internal opposition

[B] strict corporate governance

[C] conservative business strategies

[D] Repeated government warnings

29. High CEO pay can be justified by the fact that it helps______

[A] confirm the status of CEOs

[B] motivate inside candidates

[C] boost the efficiency of CEOs

[D] increase corporate value

30. The most suitable title for this text would be______

[A] CEOs Are Not Overpaid

[B] CEO Pay: Past and Present

[C] CEOs' challenges of Today

[D] CEO Traits: Not Easy to Define

26.【答案】C Increased business opportunities for top firms

解析:本题目为细节题,考察具体细节。根据题干关键词CEO pay rise及题干中对CEO薪酬增加原因的提问,定位到第二段首句The best model for understanding the growth of CEO pay is that of limited CEO talent in a world where business opportunities for the top firms are growing rapidly.了解CEO薪酬增长的最佳模式是,CEO人才在一个顶级公司的商业机会迅速增长的世界里是有限的。正确答案C Increased business opportunities for top firms增加顶级公司商业机会的增加。干扰项A的The growth in the number of corporations公司数量的增长,文中并不是说公司数量而是商业机会,属于偷换概念。选项B的The general pay rise with a better economy好转的经济带来的普遍加薪,文中并未提到better economy,属于无中生有。选项D的Close cooperation among leading economies 主要经济体之间的密切合作,文中也并未提到经济体之间的何做,属于无中生有。

27.【答案】D operate more globalized companies

解析:本题目为细节题,考察具体细节。根据题干关键词predecessors及today's CEOs定位到第三段第二句They also need better public relations skills than their predecessors, as the costs of even a minor slipup can be significant. 他们还需要比他们的前任更好的公关技巧,因为即使是一个小失误的成本也可能是巨大的。选项中并未提到,继续往后看Then there's the fact that large American companies are much more globalized than ever before, with supply chains spread across a larger number of countries. 还有一个事实是,美国的大公司比以往任何时候都更加全球化,供应链遍布更多的国家。正确答案D operate more globalized companies经营更全球化的公司是该句内容的同义替换。干扰项A的foster a stronger sense of teamwork培养更强的团队合作意识,文中提到意识,只有对金融市场有很好的了解,甚至公司应该如何进行交易的意识,属于偷换概念。选项B的finance more research and development资助更多的研发,定位段并没有提到,属于无中生有。选项D的establish closer ties with tech companies与科技公司建立更紧密的联系,定位段并未提到,属于无中生有。

28.【答案】B strict corporate governance

解析:本题目为细节题,考察具体细节。根据题干关键词the 1970s定位到第四段第三句Yet it is principally during this period of stronger governance that CEO pay has been high and rising. 然而,首席执行官的薪酬主要是在这一治理更加有力的时期一直居高不下。正确答案B strict corporate governance严格的公司管理,属于原文内容的替换表达。干扰项A的continual internal opposition持续的内部对立在文中并未提到,属于无中生有。选项C的 conservative business strategies 保守的商业策略,定位段并没有提到,属于无中生有。选项D的repeated government warnings 政府的再三警告定位段并未提到,属于无中生有。

29.【答案】D increase corporate value

解析:本题目为细节题,考察具体细节。根据题干关键词High CEO pay及顺序出题规则,继续看尾段,定位句是And the stock market reacts positively when companies tie CEO pay to, say, stock prices, a sign that those practices build up corporate value not just for the CEO.当公司把首席执行官的薪酬与股票价格挂钩时,股票市场的反应是积极的,这表明这些做法不仅为首席执行官带来机制,而且创造了公司价值。正确答案D increase corporate value增加公司价值,是原文内容的替换表达。干扰项A的confirm the status of CEOs证实CEO的地位,定位段并未提到,属于无中生有。选项B的motivate inside candidates激发内部候选人的积极性,文中尾段首句首席执行官的最高薪水是付给外部候选人的,而不是付给那些舒适的内部人选,属于偷换概念。选项C的boost the efficiency of CEOs提高CEO的效率,定位段未提到,属于无中生有。

30. 【答案】A CEOs Are Not Overpaid

解析:本题目为主旨题,考察文章主旨。根据题干分析文章主题词为CEO的薪酬,所以排除C项、D项选项A的CEOs Are Not Overpaid 首席执行官的薪水并不高。选项B的CEO Pay: Past and Present CEO的薪酬:过去和现在,而CEO过去的薪酬并不是原文中心,属于偏离主题,因此正确选项为A。

Text 3

Madrid was hailed as a public health beacon last November when it rolled out ambitious restrictions on the most polluting cars. Seven months and one election day later, a new conservative city council suspended enforcement of the clean air zone, a first step toward its possible demise.

Mayor Jose Luis Martinez -Almeida made opposition to the zone a centrepiece of his election campaign, despite its success in improving air quality. A judge has now overruled the city 's decision to stop levying fines, ordering them reinstated. But with legal battles ahead, the zone's future looks uncertain at best.

Among other weaknesses, the measures cities must employ when left to tackle dirty air on their own are politically contentious, and therefore vulnerable. That s because they inevitably put the costs of cleaning the air on to individual drivers一who must pay fees or buy better vehicles 一rather than on to the car manufacturers whose cheating is the real cause of our toxic pollution.

It's not hard to imagine a similar reversal happening in London. The new ultra-low emission zone (Ulez) is likely to be a big issue in next year's mayoral election. And if Sadiq Khan wins and extends it to the North and South Circular roads in 2021 as he intends, it is sure to spark intense opposition from the far larger number of motorists who will then be affected.

It's not that measures such as London's Ulez are useless. Far from it. Local officials are using the levers that are available to them to safeguard residents' health in the face of a serious threat. The zones do deliver some improvements to air quality, and the science tells us that means real health benefits - fewer heart attacks, strokes and premature births, less cancer, dementia and asthma. Fewer untimely deaths.

But mayors and councillors can only do so much about a problem that is far bigger than any one city or town. They are acting because national governments一Britain s and others across Europe - have failed to do so.

Restrictions that keep highly polluting cars out of certain areas - city centres, 。school streets", even individual roads - are a response to the absence of a larger effort to properly enforce existing regulations and require auto companies to bring their vehicles into compliance. Wales has introduced special low speed limits to minimise pollution. We re doing everything but insist that manufacturers clean up their cars.